13 Aralık 2011 Salı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) Büyük Deney

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen "Higgs Boson" adı verilen atomaltı parçacığının izini bulduklarını, ancak elde edilen verilerin keşif olarak nitelenemeyeceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada daha fazla çalışma yapılması ve daha fazla bilgiye ulaşılması gerektiğinin altı çizildi.

Önümüzdeki birkaç ayın çok heyecan verici geçeceği belirtilirken standart fizik modelinin eksik parçası henüz tamamlanmamış oldu.

HIGGS BOZONU NEDEN ÖNEMLİ?

Higgs bozonu günümüz fiziğinde elektronları ve kuramsal zerrecikleri anlamada kilit öneme sahip. Bu parçacığın anlaşılmasıyla, evrendeki her şeyin kütlesinin nasıl oluştuğunu anlama yolunda önemli bir halka tamamlanmış olacak.
Modern fizikte varlığına inanılan, ancak kanıtlanamamış olan Higgs bozonu, ilk defa Edinburg Üniversitesi'nden Peter Higgs tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atıldığı için bu fizikçinin adıyla anılıyor. Higgs bozonu adlı atom-altı parçacık, günümüz fiziğinde elektronları, fotonları ve kuramsal zerrecikleri (kuarkları) anlamamızda kilit öneme sahip. Bozonun keşfi, parçacıkların neden kütleye sahip olduğunu anlamamıza yardımcı olacak. Pek çok bilimciye göre Higgs bozonunun keşfi modern fiziğin önünde duran en büyük ve önemli bilmece.